Tavsiye, 2019

Editörün Seçimi

Şu Anda Değiştirmeniz Gereken 5 Gizli Facebook Ayarları

Geçen hafta sosyal medyada sallanan Cambridge Analytica skandalıyla Facebook, birçok insanın protesto halinde Facebook hesaplarını silmesiyle bir çok insanın ateşine maruz kaldı. Facebook hesabınızı silmek çok az anlam ifade eder, ancak kişisel verilerinizin Facebook tarafından saklanması ve ardından kötüye kullanılması konusunda endişeleriniz varsa, verilerinizi olabildiğince az vermeniz için değiştirmeniz gereken 5 Facebook ayarı aşağıdadır.

Uygulamaları ve Servisleri Kontrol Edin

Yapmanız gereken en önemli şey, verilerinizden olabildiğince az verdiğinizden emin olmaya çalışıyorsanız, Facebook hesabınıza bağladığınız uygulamaları ve hizmetleri kontrol etmektir. Bu çok kolay bir şekilde yapılabilir, ancak bir şekilde kimse bunu genellikle yapmaz. Hangi verileri topladıklarına bakılmaksızın, Facebook hesabımızla üçüncü taraf uygulamalara, hizmetlere ve web sitelerine giriş yapıyoruz.

  • ' Hesap Ayarları'na ve ardından' Uygulamalar'a gidin .

  • Burada, Facebook hesabınıza bağladığınız uygulamaların bir listesi gösterilecektir. Onları inceleyin ve artık kullanmadığınız şeyleri kaldırın.

Uygulamaları kaldırdığınızda, uygulamanın zaten topladığı verileri tutabileceğini söyleyen bir açılır pencere göreceksiniz. Bu düzeltemeyeceğiniz bir şey, ancak en azından uygulamayı kaldırırsanız gelecekte daha fazla veri toplayamayacak, bu kesinlikle bir kazanç.

Limit Bilgileri Arkadaşlar Sizlerle Paylaşın

Facebook'un yaptığı en tuhaf ve dürüstçe korkutucu şeylerden biri, arkadaşınızın bir web sitesine veya bir Facebook hesabına erişmesi durumunda, web sitesinin veya uygulamanın kişisel verilerinize de erişebilmesidir. Eğer tüyler ürpertici değilse, ne olduğunu bilmiyorum. Neyse ki, bunun en azından gelecekte olmayacağından emin olmanın kolay bir yolu var.

  • ' Hesap Ayarları ' ve ' Uygulamalar ' bölümünde, “ Diğer Uygulamaların Kullanımı ” olarak işaretlenmiş bir bölüm göreceksiniz.
  • Bu bölümün altında ' Düzenle'yi tıklayın

  • Facebook'un, arkadaşlarınızın kullandığı web siteleri ve servislerle paylaşmasını istemediğiniz bilgilerin işaretini kaldırın.

  • Bir kez yaptıktan sonra, ' Değişiklikleri Kaydet'i tıklayın ve hazırsınız.

Şahsen, bu ayardaki her bir şeyi işaretlemedim, ancak bilgilerinizin bir kısmını web siteleri ve uygulamalarla paylaşma konusunda sorun yaşarsanız, denetlemekten vazgeçmekten çekinmeyin.

Uygulama İzinlerini Yönet

Facebook ayrıca, sosyal medya web sitesine mobil olarak erişmenin en popüler yollarından ikisi olan Facebook uygulaması ve Messenger uygulaması da dahil olmak üzere kendi uygulama setini getiriyor. Bu uygulamalardan herhangi birini (veya her ikisini) kullanıyorsanız, kesinlikle aşağıdakileri yapmanız gerekir:

Facebook Uygulaması İçin İzinleri Yönetin:

  • Facebook Uygulaması için Uygulama Bilgileri'ne gidin ve ' İzinler ' üzerine dokunun.

  • Burada, ' SMS ', ' Telefon ', ' Kişiler ' ve ' Mikrofon ' gibi izinlerin işaretini kaldırın.

Aslında Facebook uygulamasındaki tüm izinleri iptal edebilirsiniz ve yine de çalışacaktır, ancak birkaç takas vardır:

  • Depolama izni olmadan, Facebook uygulaması Facebook'a medya yüklemenize veya Facebook'tan medyayı akıllı telefonunuza kaydetmenize izin vermez.
  • Kamera ve Mikrofon izni olmadan, Facebook uygulaması sosyal medya web sitesinde hikaye çekmek ve yüklemek için 'Facebook Kamera'yı kullanmanıza izin vermez. Ayrıca, uygulamanın telefonunuzdaki kamerayı kullanması gereken başka bir şey yapmasına izin vermez.

Messenger İzinlerini Yönetin:

  • Benzer şekilde, Facebook Messenger’ı telefonunuza yüklerken, Phone Telefonunuzdaki Herhangi Bir Metin’ive Messenger Messenger’da SMS Gönderme ve Alma’yı açmadığınızdan emin olun.

  • Ayrıca telefon numaranızı Messenger’a da eklemeyin.

Bu özellikleri zaten seçtiyseniz, aynı seçenekleri tekrar almak için Messenger'ı telefonunuzdan kaldırabilir ve yeniden yükleyebilirsiniz.

Bu izinleri kısıtlamak önemlidir, çünkü bu, Facebook'un insanların arama geçmişine, mesaj kayıtlarına ve daha pek çoğuna - insanların artık endişelendiği bir şey (olması gerektiği gibi) erişme şeklidir. Bir uygulamaya verdiğiniz izinlerin farkında olmak, birçok gizemli kabustan kaçınmanın kolay bir yoludur.

Aslında, Facebook'ta kişilerinizin sunucularına yüklenmiş olup olmadığını merak ediyorsanız, bunu gerçekten kontrol edebilirsiniz . Basitçe bu bağlantıya gidin; Facebook ile senkronize ettiğiniz kişileri göreceksiniz.

Kişileri Facebook sunucularından silmek için 'Tümünü Sil' düğmesini tıklayabilirsiniz .

Alternatif olarak, 'Hesap Ayarları'na gidip, Facebook'un sizinle ilgili bildiği her şeyin bir kopyasını almak için' Facebook verilerinizin bir kopyasını indirin 'seçeneğini tıklayabilirsiniz. Bu hafif yürekli olanlar için değil ve büyük ihtimalle seni korkutacak.

Facebook'un Gösterebileceği Reklam Türlerini Sınırlandırın

Bir Facebook kullanıcısıysanız, Facebook'un her zaman bir şekilde ilginizi çekebilecek şeyleri nasıl bildiğini ve aynı şeylerle ilgili reklamları gösterdiğini fark etmiş olmalısınız. Facebook'un diğer web sitelerinde neleri aradığınızı bildiğini hissettiniz mi? Peki, öyle. Facebook'un internet üzerinden sizi izlememesini tercih ediyorsanız, Zuckerberg'in yayınınızda yayınlayabileceği reklam türlerini sınırlandırmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

  • 'Hesap Ayarları'nda' Reklamlar'ı tıklayın.
  • Burada, Facebook'un reklamverenlerle paylaşmasını istemediğiniz kişisel verilerinizi devre dışı bırakabilirsiniz.

  • Ayrıca kategorilere girebilir ve kendinizi ilişkilendirmek istemediğiniz kategorilerden kaldırabilirsiniz.

Buradayken, göreceğiniz reklam türlerini daha fazla kontrol etmek ve Facebook'un takip etmeye değer takibini sınırlandırmak için değiştirebileceğiniz birkaç şey daha var:

  • 'Sosyal işlemlerinizle reklamlar'ı' Hiç Kimse 'olarak ayarlayın.
  • 'Facebook şirketlerinin dışındaki uygulamalardaki ve web sitelerindeki reklamları' 'Hayır' olarak ayarlayın.
  • 'Web sitelerini ve uygulamaları kullanımınıza bağlı olarak' Reklamları 'Hayır' olarak ayarlayın.

Yapabileceğiniz Diğer Bazı Şeyler

Bunun dışında, uygulamaların verilerinize gereksiz erişmesine izin vermediğinizden emin olmak için izlenmesi gereken birkaç temel kural vardır:

  • Öncelikle, gerekli olmadıkça, Facebook hesabınızı kullanarak üçüncü taraf web sitelerine ve servislerine giriş yapmayın.
  • Facebook hesabınızla giriş yaparsanız, erişmek istediği verileri kontrol ettiğinizden emin olun. Bir şey balık gibi görünüyorsa, Facebook ile giriş yapmayın.

Hemen hemen ücretsiz bir hizmet kullanırken, kesinlikle sizin hakkınızda veri topladığı bir verilen. Facebook ve Google gibi şirketler gelirlerinin çok büyük bir kısmını oluşturuyor ve bu şirketlerin sizin hakkınızda veri toplamasını tamamen engellemek mümkün olmamakla birlikte, en azından toplayabilecekleri veri türünü sınırlayabilir ve Yaşamınızdaki veri gizliliği.

Peki, şirketin sizin hakkınızda ne bildiğini görmek için Facebook verilerinizin bir kopyasını indirdiniz mi? Bejesiyi senden mi korkuttu? Bu makaleyi, arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşarak, Facebook gibi şirketlere verdikleri veriler üzerinde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olmak için bu makaleyi arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşarak veri gizliliği hakkındaki sözcüğü yaydığınızdan emin olun.

Top